Ballina Fakte për... Zhvillime

Kosova dhe NATO-ja

Shkroi: Endrit Berisha Kosova është bërë anëtarja më e re e asociuar e Asamblesë Parlamentare të NATO-s, në një votim që u mbajt të hënën në Samitin e mbajtur në Sofje të Bullgarisë. Shumica e votave ishin pro, një ishte kundër dhe 14 abstenuan. (shih këtu) Mirëpritja në Kosovë e kundërshtimi në Serbi Udhëheqës institucionesh

Lexo më shumë
BallinaBottom Fakte për... Zhvillime

Java e dështimit të Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës, takimit të Kurtit me Krasniqin dhe moszgjidhjes për dinarin

Javën që shkoi Kosova dështoi të pranohet në Këshillin e Evropës. Kjo situate shkaktoi një debat intensiv në vend, me një kritikë të madhe ndaj Qeverisë Kurti. Përveç kësaj, gjatë javës u takuan kryeministri, Albin Kurti dhe kryetari i PDK-së, Memli Krasniqi, ku diskutuan për mundësinë e zgjedhjeve. Ndërsa takimi ne Bruksel për çështjen e

Lexo më shumë
Fakte për... Për Kosovën Zhvillime

8 vjet të Kosovës në FIFA: Çka ndodhi para dhe pas anëtarësimit

Shkroi: Endrit Berisha Janë bërë tetë vjet që prej se Kosova u bë anëtare e shtëpisë më të madhe të futbollit në botë, Federatës Ndërkombëtare të Shoqatave të Futbollit (FIFA). E premte, 13 maj 2016 – Kosova mori 86 për qind të votave në Kongresin e 66-të të FIFA-s për t’u bërë anëtarja e 210-të

Lexo më shumë
BallinaBottom Fakte për... Zhvillime

Java e kushtëzimit për anëtarësim në KiE

Në javën që po e lëmë pas diksutimi kryesor në sferën politike u zhvillua rreth kushtëzimit për anëtarësim të Kosovës në Këshillin e Europës.  Franca, Gjermania dhe Italia kanë përsëritur se procedimi i draftstatutit të Asociacionit të komunave me shumicë serbe për interpretim në Gjykatën Kushtetuese do të ishte sinjal i mjaftueshëm për ta siguruar

Lexo më shumë
BallinaBottom Fakte për... Zhvillime

Zhvillimet për dhe rreth Kosovës që e karakterizuan javën që shkoi

Gjatë javës së kaluar në Kosovë, një sërë ngjarjesh kanë marrë vëmendje kryesore në media. Raporti i Reporterëve pa Kufij mbi lirinë e medias në Kosovë, kërkesa për pranim në Këshillin e Europës, si dhe heqja e masave kufizuese të BE-së, kanë qenë disa nga temat kryesore të diskutuara. Kosova shënon regres në lirinë e

Lexo më shumë
Ballina Fakte për... Për Kosovën Siguri

Çka dihet për armatimin e FSK-së 

Shkroi: Endrit Berisha Forca e Sigurisë së Kosovës (FSK) është në proces të transformimit në ushtri, qëkur Kuvendi i Kosovës miratoi tri ligje në dhjetor të vitit 2018. Procesi i transformimit është paraparë të zgjasë nga 7 deri në 10 vjet.   Transformimi i FSK-së në ushtri u nis me ligje dhe jo me ndryshime kushtetuese

Lexo më shumë
Ballina Fakte për... Për Kosovën Zhvillime

(S’)Ka parakushte për Kosovën në KiE

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (KiE), kur u mblodh më 16 prill të këtij viti për të shqyrtuar dhe votuar Raportin e hartuar nga Dora Bakoyannis, e cila është raportuese për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës, me shumicë votash i tha “PO” atij raporti. Kontribut në këtë votim dha vendimi i Qeverisë

Lexo më shumë
Zhvillime

Votat pro dhe kundër Kosovës në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës

Nga 171 vota në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës për anëtarësimin e Kosovës në këtë organizatë, 131 prej tyre ishin pro, 29 deputetë votuan kundër e 11 abstenuan. Votimi u mbajt të martën, 16 prill. Kosova mori më shumë se 2/3 e votave. Tani pret votimin në Këshill të Ministrave të jashtëm të shteteve

Lexo më shumë
Ballina Zhvillime

A po planifikon Serbia pushtimin e Kosovës?

Një mini-dokumentar i realizuar nga redaktorja që mbulon fushën e Mbrojtjes në gazetën britanike “The Telegraph”, Danielle Sheridan, riktheu në diskursin publik vendor e ndërkombëtar tensionet mes Kosovës dhe Serbisë. Dokumentari i publikuar më 9 prill 2024, me titullin e përdorur për rrjete sociale “A mundet Kosova të bëhet Ukraina e radhës?” dhe titullin tjetër

Lexo më shumë
Zhvillime

Kushtet për Kosovën në Këshillin e Evropës

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës pritet që këtë javë të debatojë dhe të votojë për aplikimin e Kosovës në Këshill të Evropës (15-19 prill), bazuar në raportin e raportueses Dora Bakyoannis. Komiteti për Politikë dhe Demokraci (PACE) i këtij institucioni ka miratuar më 27 mars 2024 raportin që rekomandon se Kosova ka përmbushur kushtet

Lexo më shumë
X