Ballina Për Kosovën

10 futbollistë me prejardhje nga Kosova në “Euro 2024”

Shkroi: Endrit Berisha Janë 10 futbollistë me prejardhje nga Kosova që do të jenë pjesë e Kampionatit Evropian të vitit 2024, që pritet të zhvillohet në Gjermani nga 14 qershori deri më 14 korrik. Tetë prej tyre janë pjesë e Kombëtares së Shqipërisë, ndërsa dy të tjerë te e Zvicrës. Për portierin e Shqipërisë, Etrit

Lexo më shumë
Fakte për... Për Kosovën Zhvillime

8 vjet të Kosovës në FIFA: Çka ndodhi para dhe pas anëtarësimit

Shkroi: Endrit Berisha Janë bërë tetë vjet që prej se Kosova u bë anëtare e shtëpisë më të madhe të futbollit në botë, Federatës Ndërkombëtare të Shoqatave të Futbollit (FIFA). E premte, 13 maj 2016 – Kosova mori 86 për qind të votave në Kongresin e 66-të të FIFA-s për t’u bërë anëtarja e 210-të

Lexo më shumë
Për Kosovën

Reporterët pa Kufij: Kosova regres në lirinë e medias

Kosova ka rënë për 19 vende në indeksin vjetor të organizatës Reporterët pa Kufij për lirinë e medias në vitin 2024. Në indeksin vjetor të kësaj organizate për lirinë e shtypit, Kosova ka rënë nga pozita e 75-të në botë në atë 56 nga 180 shtete. Indeksi u publikua sot, 3 maj, në Ditën Botërore

Lexo më shumë
Ballina Fakte për... Për Kosovën Siguri

Çka dihet për armatimin e FSK-së 

Shkroi: Endrit Berisha Forca e Sigurisë së Kosovës (FSK) është në proces të transformimit në ushtri, qëkur Kuvendi i Kosovës miratoi tri ligje në dhjetor të vitit 2018. Procesi i transformimit është paraparë të zgjasë nga 7 deri në 10 vjet.   Transformimi i FSK-së në ushtri u nis me ligje dhe jo me ndryshime kushtetuese

Lexo më shumë
Ballina Fakte për... Për Kosovën Zhvillime

(S’)Ka parakushte për Kosovën në KiE

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (KiE), kur u mblodh më 16 prill të këtij viti për të shqyrtuar dhe votuar Raportin e hartuar nga Dora Bakoyannis, e cila është raportuese për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës, me shumicë votash i tha “PO” atij raporti. Kontribut në këtë votim dha vendimi i Qeverisë

Lexo më shumë
Ballina Për Kosovën

Fakte të reja për numrin e serbëve në Kosovë

Numri i pjesëtarëve të përkatësisë etnike serbe në Kosovë, ka ndryshuar disa herë që nga vitet e 90-a, dhe ka qenë një prej temave më të diskutueshme. Kosova në njërën anë, dhe Serbia në anën tjetër kanë dhënë shifra që nuk përputhen me njëra – tjetrën. Shifra që është përmendur më së shumti për numrin

Lexo më shumë
Ballina Për Kosovën

Fakte për intervenimin e NATO-s në Kosovë 

Intervenimi para 25 vjetësh i aleancës më të fuqishme ushtarake në botë për të shpëtuar Kosovën vazhdon të diskutohet dhe të shihet nga pikëvështrime të ndryshme. I konsideruar si intervenimi më i susesshëm në historinë moderne të Aleancës Veri-Atlantike, misioni kontesohet vazhdimisht nga Serbia dhe Rusia. Në seancën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së për

Lexo më shumë
BallinaBottom Për Kosovën

Qeveria e Serbisë demantohet për eksodin e serbëve nga Kosova

Rregullorja e re Bankës Qendrore të Kosovës (BQK) për përdorimin vetëm të euros në Republikën e Kosovës për transaksione të pagesave është vetëm vendimi i fundit i Kosovës të cilin Serbia tenton ta keqpërdorë për propagandë. Menjëherë pas publikimit të rregullores, përmes së cilës është ndaluar dinari serb për transaksione të pagesave në vend, udhëheqësit

Lexo më shumë
Ballina Për Kosovën

Strukturat paralele – funksionimi dy-dekadësh 

Që prej përfundimit të luftës në vitin 1999, e më shumë prej shpalljes së pavarësisë në vitin 2008, serbët e Kosovës kanë kundërshtuar në forma të ndryshme shtetësinë e vendit, duke mos e pranuar atë e duke iu betuar për lojalitet Beogradit. (ketu) Qysh në kohën e UNMIK-ut, kur të gjitha komunat qeveriseshin nga misioni

Lexo më shumë
BallinaBottom Histori Për Kosovën PërKosovënBallina

Historia moderne e Kosovës

1989 – Presidenti serb, Sllobodan Milloseviq i heq autonominë brenda Jugosllavisë, Kosovës 1991– Kosova organizon referendumin për pavarësi, me 97 % të votave për – askush nuk e njeh 1992 – Ibrahim Rugova zgjedhet president i Kosovës, në atë që tani është “shtet paralel”, për t’i bërë ballë Serbisë. Rugova udhëheq politikën paqësore për të fituar pavarësinë

Lexo më shumë
X