Uncategorized

Rishikimi i javës (10-16 tetor 2022): manipulim të fakteve nga mediat serbe, mashtrime për lidhje martesore, teori konspirative nga Cako, gabime rreth çmimeve të derivateve

Java që shkoi u karakterizua me një dominim të dezinformatave në ekosistemin keqinformues në Kosovë.  Në dezinformata u përfshinë lajme të vjetra të ri-sjella si aktuale ndërlidhur me marrëveshjen finale Kosovë-Serbi. Kishte dezinformata edhe për një sulm të Rusisë ndaj Ballkanit Perëndimor (lajm i vjetër), për pengimin e kurorëzimit të patriarkut serb dhe për kërkim

Lexo më shumë
Uncategorized

Rishikimi i javës: clickbait artikuj për naftën, liberalizimin e vizave, lajme të rreme rreth dorëheqjeve, dezinformata për ASK-në, manipulim të fakteve nga Zyra për Kosovën

Në javën që shkoj ekosistemi keqinformues në Kosovë u dominua nga artikujt Clickbait. Këta artikuj kishin të bënin me shtrenjtimin e naftës, liberalizimin e vizave, sulm nga Serbia dhe ndarje të Kosovës. Lajmet e rreme u karakterizuan për përmbajtje që ndërlidheshin me shkarkimin e trajnerit të kombëtares së futbollit të Shqipërisë, Edi Reja; pretendimin se

Lexo më shumë
Uncategorized

Rishikimi i javës (26 shtator-01 tetor): dezinformata për çmimet, fillimin e mësimit, dezinformata dhe manipulim të fakteve nga mediat serbe, lajme të rreme për trajnerin e kombëtares dhe presidenten e Kosovës

Në javën që shkoi në keqinformimin në Kosovë kanë dominuar dezinformatat, në mënyrë specifike temat rreth rritjes së çmimeve në përgjithësi dhe të bukës në veçanti; paralajmërime për largim LVV; liberalizim i vizave e tema tjera. Mediat serbe kanë dezinformuar dhe manipuluar me fakte rreth operimit të FSK-së në veri dhe kthimit të numrit të

Lexo më shumë
Uncategorized

Rishikimi i javës (12-18 shtator 2022): Manipulim të fakteve në lidhje me Kosovën, clickbait artikuj për thesarin dhe trustin, dezinformata për dialogun dhe BE-në

Gjatë javës që shkoj kemi pasur manipulim të fakteve në lidhje me shpalljen e pavarësisë së Kosovës e cila është interpretuar nga Zyra për Kosovën si shkelje të integritetit territorial të Serbisë; pretendimin se Berlini zyrtar vlerëson gjendjen në Ballkan jo të qetë dhe për këtë po e trajnon policinë ushtarake të Kosovës. Clickbait artikuj

Lexo më shumë
Uncategorized

Rishikimi i javës (5-11 shtator 2022): manipulim të fakteve, përmbajtje të pa verifikuara për pagat e mësimdhënësve, artikuj të vjetër të ri-sjellë si dezinformata

Clickbate Media në gjuhën shqipe, më 5 shtator, kanë publikuar një artikull që flet për shtetin e Francës, i cili për të kursyer energjinë elektrike do të gjobis deri 750 euro të gjitha bizneset që ngrohen me kondicioner dhe i mbajnë dyert hapur. Ndërsa këto portale i kanë vendosur titull përgjithësues këtij artikulli, duke mos

Lexo më shumë
Uncategorized

Rishikimi i javës (15-21 gusht 2022): Mbizotrojnë teoritë konspirative të mediave serbe, si dhe dezinformata e clickbait me tema tjera

Edhe gjatë kësaj jave kemi pasur pretendime konspiracioniste të mediave serbe në lidhje me zhvillimet veriun e Kosovës dhe gjendjen e serbëve atje. Tema bosht e kësaj mbeten teoritë konspirative të mediumeve serbe, e ndjekur nga clickbait dhe manipulim të fakteve në lidhje me disa informacione të ricikluara në mediat shqipe. Mediumi serb “Alo.rs” më

Lexo më shumë
Uncategorized

Rishikimi i javës (8-14 gusht 2022): Teori konspirative në mediat serbe, dezinformata rreth çështjeve si, shamia, mërgimtarët etj

Gjatë javës së kaluar në rrjetet sociale dhe mediat në Serbi qarkulluan dezinformata dhe teori konspirative të ndryshme, por edhe përmbajtje clickbait. Tema bosht e javës mund të vlerësohet teoritë konspirative ndaj institucioneve të Kosovës nga mediumet dhe zyrtarët serb, si pasojë e zhvillimeve të fundit në veri të Kosovës. Në artikullin e publikuar më

Lexo më shumë
Zhvillime

Audienca kosovare keqinformohet më së shumti për temat politike, sociale e të sigurisë

Platforma për kontroll të fakteve, hibrid.info ka publikuar sot raportin që paraqet gjendjen e çrregullimit informativ në Kosovë me titull “Çrregullimi informativ në periudhën e dytë të vitit 2022” (shih raportin këtu). Ky raport, i pari i këtij lloji në Kosovë, bazohet në trajtimin e përmbajtjeve keqinformuese për periudhën korrik-dhjetor të vitit 2022 të bëra nga

Lexo më shumë
Zhvillime

Dezinformatat gjatë vitit 2022

Dezinformimi është informacion i rremë që përhapet qëllimisht për të mashtruar. Ky vlerësim i lajmeve paraqitet si nëngrup i keqinformimit. Gjatë këtij viti që po e lëmë pas, dezinformatat zunë vend në mediat kosovare dhe ato të rajonit që për synim kishin Kosovën. Edhe këtë vit hibrid.info ka trajtuar një numër të madh të tyre

Lexo më shumë
Zhvillime

Artikujt “clickbait” gjatë vitit 2022

Gjatë vitit 2022 artikuj me cilësimin si “clickbait” u publikuan në numër mjaft të madh nga mediat online në Kosovë. “Clickbait” artikujt janë ato tekste titulli i të cilave nuk ka asnjë bazë në përmbajtjen e tekstit vijues që synojnë të tërheqin vëmendjen e lexuesit apo edhe konsumatorit me një titull sensacional duke premtuar përmbajtje

Lexo më shumë
X