Zhvillime

Nga Ukraina e veriu i Kosovës te rritja e çmimeve dhe liberalizimi i vizave

Viti 2022 tregoi se keqinformimi e dezinformimi nuk janë fenomene në rënie. Përkundrazi, çrregullimi informativ po shtrihet duke ndryshuar formë, varësisht nga ngjarjet dhe zhvillimet që janë më të aktualizuara duke përvetësuar vegla, aplikacione e platforma të reja digjitale. Teksa dezinformatat e keqinformatat rreth fushës së shëndetit e Covid-19 mbizotëruan vitet 2020 e 2021, këtë vit, përmbajtjet

Lexo më shumë
Zhvillime

Audienca kosovare keqinformohet më së shumti për temat politike, sociale e të sigurisë

Platforma për kontroll të fakteve, hibrid.info ka publikuar sot raportin që paraqet gjendjen e çrregullimit informativ në Kosovë me titull “Çrregullimi informativ në periudhën e dytë të vitit 2022” (shih raportin këtu). Ky raport, i pari i këtij lloji në Kosovë, bazohet në trajtimin e përmbajtjeve keqinformuese për periudhën korrik-dhjetor të vitit 2022 të bëra nga

Lexo më shumë
Zhvillime

Dezinformatat gjatë vitit 2022

Dezinformimi është informacion i rremë që përhapet qëllimisht për të mashtruar. Ky vlerësim i lajmeve paraqitet si nëngrup i keqinformimit. Gjatë këtij viti që po e lëmë pas, dezinformatat zunë vend në mediat kosovare dhe ato të rajonit që për synim kishin Kosovën. Edhe këtë vit hibrid.info ka trajtuar një numër të madh të tyre

Lexo më shumë
Zhvillime

Artikujt “clickbait” gjatë vitit 2022

Gjatë vitit 2022 artikuj me cilësimin si “clickbait” u publikuan në numër mjaft të madh nga mediat online në Kosovë. “Clickbait” artikujt janë ato tekste titulli i të cilave nuk ka asnjë bazë në përmbajtjen e tekstit vijues që synojnë të tërheqin vëmendjen e lexuesit apo edhe konsumatorit me një titull sensacional duke premtuar përmbajtje

Lexo më shumë
Zhvillime

Keqinformimi në vitin 2022: Ukraina

Me shtimin e mjeteve teknologjike mundësit e keqinformimit po shtohen. Këtë na e vërteton edhe viti 2022 në të cilin keqinformimi dhe dezinformimi ka vazhduar rritjen. Sigurisht që zhvillimet brenda vitit 2022 e mundësua që fenomeni i keqinformimi të zë hapësirë të madhe. Njëra nga këto zhvillime është agresioni rus në Ukrainë që nisi më

Lexo më shumë
Zhvillime

Narrativi dezinformues se qëllimi i Prishtinës zyrtare është “dëbimi i serbëve”, bazuar në zhvillimet e fundit politike

Disa media në gjuhën serbe, si dhe zyrtarët qeveritarë serbë vazhdojnë me narrativin dezinformues se Prishtina zyrtare nuk është e interesuar në dialog në mes Kosovës dhe Serbisë, por qëllimi i saj është të nxitja e konflikteve dhe dëbimi i serbëve. Njëkohësisht, ky narrativ është përdorur më parë i ndërlidhur, kryesisht me ngjarje e zhvillime

Lexo më shumë
Zhvillime

Narrativi dezinformues i zyrtarëve serbë, “tërheqja e njohjeve të Kosovës”

Na vazhdën e diskursit politik të zyrtarëve shtetëror serb kundrejt Kosovës zë vend edhe narrative dezinformues për tërheqjen e njohjes së Kosovës nga disa shtete që e kanë njohur më parë. Ky narrativ zakonisht përdoret nga presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiq, ministri i jashtëm, Ivica Daçiq dhe ish-ministri i jashtëm, Nikola Selakoviq. Narrativi mbi tërheqjen

Lexo më shumë
Zhvillime

Narrativi zyrtar dhe medial serb mbi zbatimin e vendimit për targat RKS

Siç ishte paraparë, afati i regjistrimit të veturave me targa të vjetra në ato RKS do të përfundonte me 1 nëntor. Përkundër faktit që ndërkombëtarët kërkuan nga Kurti që ky vendim për zbatim të shtyhet për 10 muaj, Kurti nuk iu përgjigj në mënyrë pozitive kësaj thirrjeje dhe vendosi një plan me tri faza për

Lexo më shumë
X