Fakte për...

Rishikimi i javës (15-20 janar 2024): Clickbait artikuj nga mediat reale, dezinformata në media reale dhe ato sociale, teori konspirative nga mediat në gjuhën serbe

Dezinformatat kanë mbizotëruar në ekosistemin keqinformues gjatë javës që shkoi. Përmbajtjet të cilat u vlerësuan si dezinformatë u publikuan në media sociale dhe media reale. Në mediat sociale u publikuan dezinformata me pretendimet se ushtria serbe është vendosur në afërsi të kufirit me Kosovën dhe se ambasadori amerikan, Hovenier të ketë thënë për këtë se

Lexo më shumë
Fakte për...

Rishikimi i javës (8-13 janar 2024): Dezinformata dhe teori konspirative nga mediat serbe, clickbait artikuj për raste tragjike, përmbajtje e paverifikuar rreth radarit në Prishtinë

Java që shkoi u karakterizua me dominimin e dezinformatave në ekosistemin keqinformues në përmbajtjet në gjuhën shqipe dhe serbe. Dezinformatat në gjuhën shqipe në mediat sociale kishin të bënin me pretendimin për një aksident në Fushë Kosovë dhe një fotografie të publikuar duke pretenduar se paraqet pamje nga një vend i Kosovës. Ndërsa në gjuhën

Lexo më shumë
Fakte për...

Rishikimi i javës (1-6 janar 2024): Dezinformatë për mbylljen totale të Prishtina Mall, lajme të rremë për luftë dhe aksident në Kosovë, gabim në media rreth investimeve në armatim

Lajmet e rreme dhe dezinformatat janë kategoritë që kanë mbizotëruar gjatë javës së parë të vitit 2024 në ekosistemin keqinformues në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Dezinformatat u publikuan në portale të dyshimta dhe median sociale, TikTok, ndërlidhur me pretendime të rreme për tërmet në Shqipëri, për mbylljen totale të Prishtina Mall dhe se kryeministri slloven

Lexo më shumë
Fakte për...

Rishikimi i javës (18-23 dhjetor 2023): Përmbajtje e paverifikuar rreth përjashtimit të kategorisë së luftës nga subvencionimi i energjisë, dezinformatë për Dua Lipën, clickbait se Austria ndalon marrjen e mishit në udhëtime private

Clickbait artikujt dhe dezinformatat janë kategoritë që kanë mbizotëruar gjatë javës së kaluar në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Artikujt clickbait janë publikuar në portale informative, media sociale dhe portale të dyshimta ndërlidhur humbje jete të fëmijëve pas djegies së një shtëpie, lajm i vjetër për një rrezik të Shqipërisë, si dhe një

Lexo më shumë
Fakte për...

Rishikimi i javës (11-16 dhjetor 2023): Lajme të rreme për tema të ndryshme në media sociale, dezinformata për punë në Gjermani dhe Zvicër, manipulim i fakteve me vendimin e lirimit të Kurtit nga burgu

Lajmet e rreme e kanë dominuar ekosistemin keqinformues në gjuhën shqipe gjatë javës që shkoi. Përmbajtjet të cilat janë vlerësuar si lajm i rremë janë publikuar në mediat sociale, kryesisht në TikTok lidhur me pretendime të rreme se Kadare ka dhënë komente dhe vlerësime negative për kryeministrin e Kosovës, Albin Kurtin; se Naim Murseli i

Lexo më shumë
Fakte për...

Rishikimi i javës (4-9 dhjetor): Lajme të rreme për armatosjen e Kosovës, përmbajtje të paverifikuara rreth konfliktit Izrael-Hamas, clickbait artikuj për tema të ndryshme

Përmbajtjet e paverifikuara, lajmet e rreme dhe artikujt clickbait janë kategoritë që kanë mbizotëruar në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Përmbajtjet e paverifikuara janë publikuar në Facebook si imazhe të rremë nga protesta, furnizime me armë dhe përshkrimin e gjendjes nga konflikti Izrael-Hamas. Artikuj clickbait janë publikuar në portale informative dhe mediat sociale

Lexo më shumë
Fakte për...

Rishikimi i javës (27 dhjetor – 2 dhjetor 2023): Lajme të rreme në mediat sociale, clickbait artikuj në portale informative, mashtrime me video deepfake

Lajmet e rreme kanë dominuar ekosistemin keqinformues në gjuhën shqipe gjatë javës që shkoi. Lajmet e rreme të publikuara në mediat sociale TikTok dhe Facebook ishin pretendime se do të ketë sulme dhe shumë viktima në veri të Kosovës, se pjesëtarë të grupit mercenar rus Wagner janë parë duke lëvizur nga Mitrovica në drejtim të

Lexo më shumë
Fakte për...

Rishikimi i javës (20-25 nëntor 2023): Lajme të rreme në TikTok, mashtrime me video-materiale të figurave publike, përmbajtje të paverifikuara në mediat sociale për konfliktin Hamas-Izrael

Java që shkoi u karakterizua me dominimin e lajmeve të rreme në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Lajmet e rreme të publikuara në TikTok dhe portale të dyshimta kishin të bënin me temat si: imazhi me AI i stadiumit të Kombëtares së Shqipërisë, se tërmet i fortë e godet Shqipërinë, se Kosova po

Lexo më shumë
Fakte për...

Rishikimi i javës (13-18 nëntor 2023): Clickbait artikuj nga portale informative, dezinformata rreth konfliktit Izrael-Hamas, përmbajtje mashtruese në mediat sociale

Përmbajtjet clickbait kanë dominuar ekosistemin keqinformues në gjuhën shqipe gjatë javës që shkoi. Artikujt që janë vlerësuar si clickbait ishin lidhur me ngjarje të ndryshme kryesisht të publikuara në portale informative për raste tragjike, tërmete, skandale seksuale, humbje jete, plagosje, vrasje, që nuk kishin ndodhur në hapësirën shqipfolëse dhe nuk ju ishte bërë e ditur

Lexo më shumë
Fakte për...

Rishikimi i javës (6-11 nëntor 2023): Dezinformata dhe përmbajtje të gjeneruara me Inteligjencë Artificial për konfliktin Izrael-Hamas, lajm i rremë në TikTok lidhur me shëndetin e Thaçit, clickbait artikuj për raste tragjike

Clickbait artikujt dhe dezinformatat kanë qenë dy kategoritë kryesore që kanë dominuar ekosistemin keqinformues në Kosovë lidhur me ngjarje vendore dhe ndërkombëtare gjatë javës së kaluar. Dezinformatat kryesisht u publikuan në mediat sociale (Facebook), përfshirë fotografi dhe video-materiale ndërlidhur me konfliktin Izrael-Hamas, si dhe përmbajtje dezinformuese me pretendimin se Zvicra po kërkon punëtor në këto

Lexo më shumë
X